Най-големият производител на персонални компютри, китайският гигант Lenovo, скочи на „гъвкавата“ територия със своя огъваем лаптоп. Последният все още си няма официално име, но ще бъде част от серията ThinkPad X1. Нещо повече, компанията обяви, че „гъвкавият“ лаптоп на практика ще представлява споменатата серия, а няма да бъде просто добавка към нея.

„Гъвкавото“ PC ще разполага с 13,3 инчов дисплей, при съотношение 4 към 3, когато е в режим на пълен/цял екран. Когато е огънат, екранът ще бъде с размер 9,6 инча.

Подобно на Galaxy Fold, лаптопът ще разполага с OLED дисплей и полимерен екран. За разлика от предложението на Samsugn обаче, той ще бъде произведен от LG Display.

Устройството ще използва въртяща се панта, като според китайците най-голямото предизвикателство при разработването на „гъвкав“ лаптоп спрямо смартфон от същия вид е намирането на адекватно решение за клавиатурата. Към устройството може да бъде прибавена физическа клавиатура, но тази по подразбиране ще бъде дигитална и реагиращата на екранен допир такава.

Показаният прототип от Lenovo обаче не е просто любопитно демо – китайците работят върху подобно устройство последните три години и планират комерсиалните продажби на въпросното да стартират през 2020 година. Очаквано, „гъвкавият“ ThinkPad X1 ще бъде продукт от висок клас и ще представлява реален заместител на моментните лаптоп решения, а не второстепенно устройство.

За момента няма информация каква ще бъде цената на продукта, но можем да гарантираме, че стартовата сума ще бъде минимум 2000 долара/евро.

Това е дизайнът на iPhone 11. И отново се разчита на прорез? (ВИДЕО)

Видео демонстрация на „гъвкавия“ лаптоп, следва: