Dark Web прекара доста тежък уикенд, въпреки че точно в този случай жертвите не заслужават нашите симпатии. Свързан с групата Anonymous хакер потвърди пред Motherboard, че е зад мащабен хак, който е извадил офлайн около една пета от "тайните" Tor сайтове.

Това са около 10 000 страници, които масово са се хоствали в популярната Dark Web платформа Freedom Hosting II. Причината за атаката е, че на Freedom Hosting II се е хоствала и детска порнография, а хората, управляващи платформата, не са предприели нищо. Оказало се, че при разрешени максимални 256 МВ на някои страници е имало гигабайтове с неприлично съдържание. След атаката на всички от засегнатите страници се появило съобщение срещу Freedom Hosting II, придружено с подробно обяснение за това, какво е породило хака. Публикувани били и доказателства за естеството на хостваното съдържание само без потребителската информация.

Чисто технически атаката дори не е била трудна и се свежда до установяване контрол над сайт, промяна на конфигурационния файл, рестартиране на паролата и получаване на руут достъп.

Събраните данни ще бъдат предадени на правоохранителните органи, които вероятно ще използват, за да издирят създателите и разпространителите на това съдържание.

Виж още: Windows 10 вече е на всеки четвърти компютър