Сензорът за пръстови отпечатъци на вашия телефон има за задача да пази цялата лична информация, съхранявана на него. Ако обаче един крадец се сдобие с апарата и копие от пръстовия ви отпечатък, защитата вече няма да служи за нищо. Считате, че това е малко вероятно?

Националният институт по информатика на Япония предупреждава, че единственото, от което се нуждаят хакерите, са снимки, публикувани онлайн, на които се вижда вътрешността на вашите пръсти. Според проф. Исао Ехизен дори невинна снимка, на която показвате знака на победата с показалец и среден пръст, може да е всичко необходимо за хакването на телефона. Това е така, защото доста често изображенията са с много висок детайл и пръстови отпечатъци могат да се копират просто като поднесете снимката към камерата.

Експериментите показват, че не е задължително снимката да е само на пръст, а дори такава, направена от разстояние до 3 метра, може да свърши работа. Проблемът се разраства заради практиката на хората да споделят и съхраняват стотици свои снимки онлайн, създавайки истинска галерия, която крадците да експлоатират.

В момента учените от японския институт разработват специална прозрачна лента, която се залепва за пръста, за да маскира отпечатъка. Тя обаче ще е готова най-рано след две години, затова, ако сте наистина параноични, може би просто е по-добре да държите пръстите си далеч от кадъра.     

Виж още: Първият човек в състояние на криопрезервация вече е в камерата точно 50 години

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от Tech

Фотографската чанта на People of Sofia и любовта към портретите

2 | Преди 5 ч.