Технологията за лицево разпознаване трябва да бъде забранена в Европа, защото се намесва дълбоко и по недемократичен начин в личния живот на хората, казва позиция на европейския регулатор по защита на личните данни EDPS.

Мнението идва броени дни след като европейската комисия предложи проектозакон, който ще позволи използването на лицево разпознаване при издирването на изчезнали деца, гонитба на престъпници или случаи на терористични атаки.

Предложението, което трябва да бъде прието от европейския парламент и страните членки, е част от опитите на Комисията да въведе всеобщи правила за изкуствения интелект – технология, доминирана от САЩ и Китай. Регулаторът вече предложи забраната на лицевото разпознаване на обществени места, но ЕК отхвърли идеята.

„Развитието на изкуствения интелект и възможностите за отдалечена биометрична идентификация изискват по-стриктен подход. Трябва да бъдат поставени ясни граници за използването на тези инструменти и системи, защото те представляват риск за фундаменталните права на защита на личните данни и пространство“, казва регулаторът.

Предложението на Комисията бе критикувано и от неправителствени организации, които се притесняват, че пролуки в закона могат да позволят на авторитарни режими да злоупотребят с изкуствен интелект при разправата с политически опоненти.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега