От Huawei обявиха, че разработват нова, по-бърза мобилна мрежа. Проектът за 5G е в своето начало, но с разработката му е ангажиран екип от 200 човека, съобщиха от китайската компания. Не е обявено колко средства ще бъдат отделени за това начинание.

 

Проектът идва във време, когато мобилните оператори са в зората на 4G технологията. Според Huawei новата, по-бърза мрежа ще бъде факт около 2020г. По това време обменът на информация ще е много по-голям, а 5G технологията ще позволи на потребителите да ползват мобилна мрежа с характеристики на оптична. Очаква се поддържаната скорост да достига до 10 GBps, което е 100 пъти по-бързо от сегашната технология. 

 

От Huawei не са първите, които се концентрират върху мрежите от ново поколение. Освен NTT DoCoMo, за които съобщихме преди време, Samsung също са започнали работа по 5G. Корейската компания е правила тестове, но и те са на мнение, че технологията ще бъде достъпна за масовия потребител около 2020г.

 

До нахлуването на 5G ни делят още години, но LTE технологията си пробива път. Huawei са доставили LTE мрежа във влак, който свързва центъра на Шанхай с международното летище на града. Влакът изминава 31 км до крайната си спирка, като развива скорост до 431 км/ч. Скоростта, до която достига 4G мрежата е 50 MBps.

Тагове: