Китайският производител на телефони Huawei ще работи с холандската компания за цифрови карти TomTom, за да постави нейните карти на своите телефони, съобщава Reuters. Говорител на TomTom споделя, че сделката е приключила "преди време", но тя стана публична в края на миналата седмица.

Докато TomTom ще продължи да поддържа свои маркови приложения за iOS и Android, Reuters твърди, че Huawei ще изгражда свои собствени приложения с карти и информация за трафика благодарение на навигационните инструменти на TomTom. По-рано TomTom предоставяше данни за Apple Maps - компанията беше част от доставчиците на данни при стартирането на услугата, но според съобщенията Apple продължи да използва услугите на TomTom и след основния „ремонт“ на приложението.

Подобно на много производители на телефони с Android, Huawei и досега разчита на Google Maps. Но администрацията на президента Тръмп миналата година наложи санкции срещу компанията, заплашвайки връзките ѝ с американски технологични компании като Google. За момента Huawei все още използва Android, но бъдещето на тази сделка е „неясно“, а Huawei изгражда собствена операционна система, наречена HarmonyOS. Сделката с TomTom допълнително намалява зависимостта си от Google - въпреки че приложенията за картографиране могат да бъдат трудни за разработка, така че Huawei все още не е решил напълно въпроса.

В предишни доклади се казва, че Huawei изгражда пълноценна система за картографиране, известна като Map Kit. Този софтуер ще бъде предназначен за разработчици на приложения и може да използва данни от руския технологичен гигант Yandex и собствените „телекомуникационни базови станции на Huawei“. Сделката с TomTom може да е сигнал, че Huawei поне временно се отказва от Map Kit или че просто все още работи върху технологията и се нуждае от краткосрочно решение.

Виж още: Шефът на Google: AI трябва да се регулира, но как?

Тагове: