Ако се чудите дали Huawei ще може да си върне своя Android лиценз, за съжаление тази вероятност изглежда невъзможна поне за още година. Тази седмица американският президент Доналд Тръмп удължи изпълнителната си заповед с мерки за обезпечаване сигурността на информацията и телекомуникационните услуги спрямо външни заплахи, сред които и Huawei.

Въпросната заповед бе в сила от май миналата година и забранява на Huawei да прави бизнес с всички базирани в САЩ компании. Това означава, че Huawei не може да си осигури пакета мобилни услуги за Android от Google – нещо, което накара Huawei да започне да работи по своя собствена екосистема за приложения. В допълнение липсата на тези услуги кара някои потребители на западните пазари да търсят други марки телефони.

През март Huawei обяви, че собствената му платформа Huawei Mobile Services е достигнала 400 милиона активни потребители и има над 1 милион разработчици. Тя получава и много алтернативи на основните приложения на Google като Gmail и Maps.

При всички положения за момента ситуацията остава непроменена и Huawei със сигурност ще продължи да развива своята екосистема. Нещо повече, може би тази новина означава, че скоро ще чуем нещо повече и за алтернативната платформа Harmony на Huawei.

Виж още: Новият Snapdragon 768G превръща 5G в достъпна екстра