Huawei регистрира запазена марка за името на операционна систeма за мобилни и настолни устройства. Тя се нарича Harmony, а заявката е подадена на 12 юли 2019 г. В момента Европейското патентно ведомство все още я разглежда.  

По този начин Harmony се присъединява към Ark като потенциално име, което Huawei ще използва за глобалната версия на своята самостоятелна операционна система. Първоначално тя се нарича HongMeng и макар това име да може да остане като официално за някои азиатски региони, e очевидно, че Huawei търси по-привлекателен за глобалния пазар вариант.

По операционната система се работи поне от 2015 г. насам, но за нея се заговори усилено в последните месеци заради търговското напрежение между САЩ и Китай, довело до забрана за Huawei да използва произлизащи от Америка технологии – категория, в която попадат Android и Windows. Въпреки че санкциите бяха смекчени до известна степен, не можете да обвинявате Huawei, че продължава работата по тази алтернатива.

Слуховете твърдят, че ще видим първите смартфони с новата OС още тази есен, докато поне един милион тестови устройства вече я използват. Междувременно шефът на Huawei се похвали, че HongMeng e по-бърза от Android и може да се използва на широк кръг устройства от телефони през рутери до сървъри.    

Виж още: Не тръгвайте на лятна ваканция без тези полезни мобилни приложения