С оставащите само седем месеца поддръжка за Windows 7, южнокорейското правителство планира да мигрира към Linux, твърди Korea Herald, който отбелязва, че Министерството на вътрешните работи ще започне да тества Linux на своите компютри и ако няма проблеми по сигурността, Linux системите ще бъдат въведени по-широко в рамките на правителството.

Korea Herald цитира местното МВР като посочва, че преходът към Linux и закупуването на нови компютри ще струват около 780 милиарда вона (655 милиона долара), но също така предвижда дългосрочно намаляване на разходите с приемането на Linux. Докладът не споменава конкретно дистрибуция, вместо това "се надява да избегне изграждането на зависимост от една единствена операционна система."

Преди възприемането на новата стратегия от страна на правителството, министерството заявява, че ще провери дали системата може да работи на частни мрежови устройства без рискове за сигурността и ако може да се постигне съвместимост със съществуващи уебсайтове и софтуер, които са създадени за работа с Windows.

Виж още: Япония с генерален телефонен проблем

Предполага се, че правителството на Южна Корея има споразумение за лицензиране с Microsoft, което ще направи възможно допълнителни три години за платени актуализации на сигурността.

В световен мащаб все още малко организации са завършили миграциите си. Windows 7 на Microsoft има една година безплатна поддръжка и някои се питат дали Microsoft може да разшири поддръжката на Windows 7 за всички след януари, тъй като редица клиенти няма да са готови да се оттеглят от него. Засега обаче няма никакви индикации за подобен ход.

Прогнозата на анализаторите от Gartner за пазара, публикувана през април, гласи, че само 75% от професионалните компютри ще работят с Windows 10 до 2021 г. Microsoft се сблъсква с трудности в генерирането на ентусиазъм около Windows 10 и е далеч от обещанието на бившия шеф на Windows Тери Майерсън, че Windows 10 ще бъде инсталиран на 1 милиард устройства в рамките на две до три години - времева рамка, която беше коригирана малко повече от година по-късно след смъртта на Windows 10 Mobile.

Това не е първият път, когато голямото правителство обяви миграция към Linux. Градските власти на Мюнхен, Германия, обявиха още през 2003 г. миграция към Linux, макар че внедряването, което се основава на специална дистрибуция на Linux, изградена от консултантска организация за местното правителство, се превърна в провал, което накара градът да премине към Windows 10 на цена 50 милиона евро.