Илон Мъск обяви, че Tesla може да има работещ прототип на Tesla Bot, известен още като Optimus, хуманоидния робот на Tesla, до 30 септември, края на третото тримесечие на 2022 г.

Миналия месец Мъск обяви Tesla AI Day #2 с „много страхотни актуализации“ по дейността на компанията на 19 август.

Първоначалният Tesla AI Day, проведен миналата година, беше събитие, фокусирано върху програмата на компанията за самостоятелно шофиране. Автомобилният производител също така представи своя суперкомпютър Dojo и обяви планове за хуманоидния робот Tesla Bot – сега известен като Tesla Optimus.

Ден на изкуствения интелект #2 трябваше да се проведе точно една година след първия, но Мъск използва Twitter днес, за да отложи събитието за 30 септември. Като причина за забавянето главният изпълнителен директор каза, че дотогава Tesla може да има работещ прототип на Optimus.

Когато за първи път обяви проекта миналата година, Мъск каза, че Tesla ще има работещ прототип до края на 2022 г., а наскоро главният изпълнителен директор дори каза, че компанията има за цел да започне производството на робота през 2023 г.

Това е изключително амбициозен график за такъв иновативен проект, но Мъск няколко пъти каза, че той се е превърнал в приоритет. През януари главният изпълнителен директор каза, че Tesla дава приоритет на разработването на продукта на хуманоидния робот Optimus през 2022 г. пред други продукти. Tesla планира да използва съществуващия си опит в силова електроника и батерии за електрически превозни средства, за да изгради робота и да използва своя AI опит, за да му даде мозък.

Мъск каза, че роботът първоначално ще бъде програмиран да изпълнява прости и повтарящи се задачи, включително в производствени операции като тези на Tesla. Tesla планира роботът да се усъвършенства с течение на времето и да може да изпълнява по-широк спектър от задачи, които биха го направили полезен както за търговски, така и за потребителски приложения.

Ако бъде успешен, проектът може да има огромно въздействие върху икономиката, което обяснява защо Tesla е насочила фокуса си към него. По-късно Мъск дори твърди, че Tesla може да играе роля в превръщането на изкуствения общ интелект (AGI) в реалност чрез проекта за хуманоиден робот.

Изглежда, че може да научим много повече за всичко това на 30 септември.

Снимка: Tesla

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: