Илон Мъск за първи път даде график за производството за проекта Tesla Optimus, хуманоиден робот, способен да изпълнява общи задачи.

Главният изпълнителен директор на Tesla вярва, че компанията може да доведе до производство на амбициозния проект още през следващата година. Това е изключително амбициозен график дори за него.

Когато Tesla обяви проекта Tesla Bot на свое събитие миналата година, Илон Мъск го представи като нещо, което компанията може да направи, като използва съществуващия напредък от развитието на технологията за самостоятелно управление, и отбеляза, че ако те не го направят, някой друг ще го направи.

По онова време това със сигурност не звучеше като приоритет за Tesla и мнозина го видяха главно като инструмент за набиране на персонал, тъй като автомобилният производител се опитва да засили своя AI екип, за да предостави пълната си система за самостоятелно управление.

Няколко месеца по-късно нивото на приоритет на проекта бързо се повиши.

Мъск обяви, че сега Tesla дава приоритет на разработването на продукти на Tesla Bot, който сега нарича Optimus, през 2022 г. пред някои от предстоящите си превозни средства.

Изпълнителният директор изглеждаше много по-развълнуван от проекта и неговия потенциал да повлияе на недостига на работна ръка и в крайна сметка на икономиката в по-широк план.

Когато за първи път обяви проекта, Tesla имаше за цел да подготви прототип на хуманоидния робот до края на 2022 г., но все още не се говори за времеви график за производство.

На събитието Tesla Cyber ​​Rodeo Мъск предложи за първи път график за производство и той е изненадващо агресивен дори за него:

"Мисля, че имаме шанс да бъдем в производство за версия 1 на Optimus, надявам се, следващата година."

Мъск добави следното за Tesla Optimus по време на събитието:

"Това ще промени представата ни за това, какво е икономиката. Роботът ще може да прави по същество всичко, което хората не искат да правят. Ще го направи. Това ще доведе до епоха на изобилие. Може да е трудно да си го представим, но както виждате, Optimus се развива и щом се уверим, че е безопасно, той ще трансформира света до степен дори по-голяма от колите."

Още през януари Мъск каза, че Tesla може да играе роля в превръщането на изкуствения общ интелект (AGI) в реалност чрез проекта за хуманоиден робот.

Снимка: Tesla

Виж още: Вижте невероятното светлинно 3D шоу с дронове на Илон Мъск, което изуми феновете в Тексас (ВИДЕО)