Науката за тъканното инженерство - или отглеждане на човешки клетки за използване в медицината - е в начален стадий, като само най-простите клетки, отгледани в лаборатория, днес могат да се използват в експериментални лечения. Но изследователите казват, че нов метод за тъканно инженерство може потенциално да подобри качеството на тази работа: отглеждането на клетките върху движещ се скелет на робот.

Обикновено клетките, използвани в този вид регенеративна медицина, се отглеждат в статични среди. Няколко експеримента в миналото показаха, че клетките могат да се отглеждат върху движещи се структури като панти, но те са разтягали или огъвали тъканта само в една посока. Сега изследователи от Оксфордския университет и фирмата за роботика Devanthro смятат, че ако искате да отглеждате материя, предназначена да се движи и огъва като сухожилия или мускули, би било по-добре да пресъздадете тяхната естествена среда за растеж възможно най-точно. Затова те решиха да пресъздадат подвижно човешко тяло.

Отглеждането на клетки в действителен човек, разбира се, създава трудности, така че екипът реши да претвори човешката мускулно-скелетна система възможно най-добре, използвайки робот. Учените адаптираха скелет на робот с отворен код, проектиран от инженерите в Devanthro, и създадоха персонализирана среда за растеж за клетките, които могат да бъдат монтирани в скелета, за да се огъват според нуждите. Такава среда за отглеждане е известна като биореактор.

Мястото, което избраха за това отглеждане на тъкани, беше раменната става на робота, която трябваше да бъде надстроена, за да се доближи по-точно до нашите собствени движения. След това те създадоха биореактор, който може да бъде монтиран в рамото на робота, състоящ се от низове от биоразградими нишки, опънати между две точки за закрепване като кичур коса, като цялата структура е затворена във външна мембрана, подобна на балон.

След това подобните на косми нишки бяха засети с човешки клетки и камерата беше напоена с богата на хранителни вещества течност, предназначена да насърчи растежа. Клетките бяха отгледани за период от две седмици, през който се наслаждаваха на ежедневна тренировка. В продължение на 30 минути всеки ден биореакторът се поставя в рамото и се разклаща.

Ето голямата уговорка обаче: докато екипът наблюдава промени в трениращите клетки, които са различни от тези, отглеждани в статична среда, учените всъщност все още не са сигурни дали тези промени са били добри.

Така екипът показа, че отглеждането на клетки в скелета на робот със сигурност е възможно. Сега те просто трябва да разберат дали си струва времето и усилията. В статията обаче изследователите лансират някои оптимистични спекулации относно потенциала на тази дейност. Те смятат, че в бъдеще подробни сканирания на пациентите могат да бъдат използвани за създаване на перфектни репликации на техните тела, позволяващи тъкани като сухожилия да се отглеждат за операции.

Снимка: Fisher Studios

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра