IBM ще придобие разработчика на софтуер Red Hat Inc. за 33.4 млрд. долара в рамките на най-голямата сделка за придобиване на американския технологичен концерн. Тя е индикатор за усилията на главния изпълнителен директор на IBM Джини Ромети за софтуерните продукти с абонамент, които предлага компанията.

Сделката дава 190 долара или 63 процента отгоре за всяка акция.

Плановете предвиждат персоналът на Red Hat да се присъедини към Hybrid Cloud дивизията на IBM. Приходите на Red Hat, която продава софтуер и услуги, базирани на операционната система с отворен код Linux, се очаква да достигнат 3 млрд. долара за първи път тази година, тъй като продуктът на компанията Red Hat Enterprise Linux привлича големи клиенти.

"Ще използваме техните ресурси в много повече корпоративни мрежи, отколкото можеше Red Hat досега", казва Ромети.

Ромети, на 61 години, се опитва от години да насочи 107-годишния технологичен гигант към по-съвременни бизнеси, като облака, изкуствен интелект и софтуер за сигурност.

Самата Red Hat не е основен доставчик на облачни услуги, но е важен играч в изграждането им. Макар че компанията е най-известна със своята операционна система, тя предлага и все по-голям набор от други продукти, които улесняват организациите в изграждането на облачни платформи в техните центрове за данни или в управлението на приложения, работещи на различни облачни инфраструктури.