Вие сте геймър, който се интересува от сигурността. Имате силни пароли, не кликвате върху подозрителни връзки и не се подлъгвате по поредната невероятна оферта за безплатни биткойни. Но кога за последен път се замислихте за сигурността на вашето... писане? Нов мощен изкуствен интелект може да слуша натискането на клавишите ви и да предсказва какво пишете с точност до 95%.

Bleeping Computer съобщава, че екип от няколко британски университета е обучил изкуствен интелект да предсказва с точност въведените от вас клавиши чрез микрофон. Това означава, че всичко, което въвеждате на клавиатурата си, като пароли, лични съобщения, фирмени тайни и дори потенциално класифицирани материали, може да изтече към трета страна.

Моделът за дълбоко обучение е в състояние да се обучава, като записва минималните разлики в различните натискания на клавишите. След това вълновите форми на звуците, които всеки клавиш издава, се използват, за да се предскаже какво се въвежда със страшна точност.

Изследователите са използвали MacBook Pro за писане, като същевременно са записвали звук от намиращ се наблизо iPhone и може би най-притеснителното - чрез разговор в Zoom. Така че ще трябва да отговаряте не само за собствената си сигурност - ще трябва и всички останали участници в разговора да се съобразяват с това какво изнасят като информация.

Ако оставим настрана Zoom, със сигурност подобна атака все пак ще се нуждае от разрешения за достъп до микрофона. Така че, стига да сте наясно със зловредния софтуер и как да го избягвате, всичко би трябвало да е наред, а ако не, вероятно имате по-належащи проблеми, за които да се тревожите.

Това насочва вниманието към уязвимостта на голяма част от данните, които приемаме за даденост. Едно е да избягвате фишинг, а съвсем друго е да се замислите кой или какво подслушва неща, които не искате да бъдат разкривани.

Снимка: Vic Tech FL

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега