Явно някои проекти са обречени на провал: севернокорейската централна информационна агенция съобщи, че изстреляният със самоделна ракета сателит Malligyong-1 е получил повреда на втората степен, в резултат на което е паднал в морето. Неуспехът на сателита е обяснен с "нестабилното" гориво и новостта на ракетата "Чолима-1" и обещава да отстрани "сериозните му дефекти" и да го изстреля отново възможно най-скоро. 


Както отбелязва The Guardian, това е шестият опит на Северна Корея да изстреля спътник и - което е любопитно - първият ѝ опит от 2016 г. насам. Този факт не беше изпуснат и от Белия дом, който осъди неуспешното изстрелване, наричайки го "нагло нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН". 
В миналото се смяташе, че подобни изстрелвания на сателити са опит на Пхенян да заобиколи международните правила и тайно да тества ракетни системи с голям обсег. Действително след изстрелването и Япония, и Южна Корея активираха енергийни сирени, макар че те бързо бяха отменени, след като стана ясно, че всяка заплаха, която може да е представлявала, е преминала. 

По-късно Южна Корея разкри, че е спасила част от предполагаемите останки, което може да е огромна придобивка за страната. 
"Техническите експерти ще могат да придобият огромна представа за уменията на Северна Корея да работи с големи многостепенни ускорители от възстановените отломки", заяви пред Франс прес Анкит Панда, базиран в САЩ анализатор по сигурността. 
Както обикновено, в тази ситуация заинтересованите страни са няколко и въпреки че е страшно да си представим, че Северна Корея се опитва да заобиколи правилата, които ѝ пречат да тества ракети с голям обсег, поне е успокояващо, че последният ѝ опит не е постигнал целите си.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Япония има щура идея да изстреля сателит от дърво през 2024