Илон Мъск твърди, че е готов да продаде акции от Tesla на стойност 24 милиарда долара, ако неговите Twitter последователи го поискат. Според него това ще тушира слуховете, че той не плаща данъци.

В последно време се говори, че някои от най-богатите хора на света не плащат редовно своите данъци. Повечето от тяхното богатство е свързано с акции, които притежават, и състоянието може да се променя в значителни граници всеки месец. Според базовото данъчно облагане обаче, докато не продадеш тези акции, реално не си изкарал никакви пари и в резултат някои супербогати отчитат увеличение с милиарди долари в рамките на година, без да са платили никакви данъци за този период.   

След като Илон Мъск стана най-богатият човек в света благодарение на скока в акциите на Tesla, дебатът се поднови. Първоначално Илон Мъск се обяви срещу облагането на такива неликвидни активи, но сега той предлага алтернатива.  

„Напоследък много се коментира, че активите в акции са средство за избягване на данъчното облагане, така че ще продам 10 процента от моите акции в Tesla, ако гласувате за това“, написа Илон Мъск в Twitter.

Към момента в анкетата са гласували над половин милион души и вотът „за“ събира 55 процента. 10 процента от дела на Илон Мъск в Tesla е на стойност 24 милиарда долара, върху които той ще трябва да плати данъци. Освен това не се знае дали продажбата на такъв голям брой акции няма да срине тяхната цена.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)