Новият китайски закон срещу чуждестранните санкции има за цел да засили позицията на Пекин срещу международния натиск, но може да предизвика дилеми за спазването на изискванията за чуждестранния бизнес, работещ във втората по големина икономика в света.

Това се случва само седмица след като президентът на САЩ Джо Байдън разшири черния списък с китайски компании, в които американците нямат право да инвестират.

Законът срещу чужди санкции е влязъл в сила в четвъртък (10 юни). Целта му е да защити китайски индивиди или организации, в случай че дадена държава „използва различни предлози или своите закони“, за да предприеме „дискриминационни“ действия срещу тях.

Нито една държава не е конкретно посочена, но Пекин обвини западните държави, че „потискат“ развитието на Китай, особено САЩ. Той разкритикуна „незаконните и неразумни“ санкции за правата на човека и отбеляза спешна необходимост да се отвърне.

Контрамерките, изброени в закона, включват отказ от визи, депортиране или изземване на активи на тези, които формулират или се съобразяват със санкциите срещу китайския бизнес или длъжностни лица.

Той постановява, че властите не само могат да се насочват към отделни лица и групи, но също така могат да санкционират и членовете на техните семейства.

Законът е широк и значително увеличава наказателната сила на антисанкционните мерки на Китай.

„Широкият обхват на тази рамка означава, че много хора, като учени, експерти, мозъчни тръстове, могат да бъдат санкционирани за подкрепа на санкции срещу Китай“, предупреждава Джулиан Ку, експерт по международно право от университета Хофстра.

Висшите ръководители на субектите в списъка за противодействие също могат да бъдат подложени на натиск, което може да има последици за голям брой хора и предприятия.

Засегнатият бизнес може да загуби изцяло достъп до китайския пазар и китайските граждани и институции ще трябва да прекъснат връзките със засегнатите неправителствени организации и мозъчни тръстове.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск

 

Тагове: