Изследователски екип на Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) публикува статия в списание Science по-рано този месец за разработването на нова соларна клетка, базирана на комбинацията между перовскит и силиций, която постигна 29.15% ефективност, като това е нов световен рекорд.

Този резултат надминава предишното постижение от 28% ефективност. Още по-интересно е, че учените са оптимисти, че 30% за този тип панели могат да бъдат надминати, като по този начин се постига още по-голяма слънчева енергийна ефективност.

Понастоящем силицият е стандартният материал в слънчевите клетки, а перовскитът и силицият са разработени отделно като полупроводникови материали за слънчеви панели. Учените смятат, че перовскитът има неизползван потенциал, и те експериментират с него, като го комбинират с други материали. Той представлява минерал от калциев титанов оксид, съставен от калциев титанат.

Също така използването на перовскит и силиций заедно не увеличава цената на соларните панели, което е наистина важно, тъй като светът все повече се обръща към използването на слънчевата енергия.

Изследователският екип използва панел с размери 1 х 1 см (0.4 х 0.4 инча), така че, разбира се, е необходимо мащабиране към по-големи размери в практиката, но екипът е убеден, че това е възможно. Освен това след 300 часа симулирана употреба тандемната слънчева клетка запазва 95% от първоначалната си ефективност.

Снимка: shutterstock

Виж още: Новият Lenovo Legion има най-мощните говорители за смартфон в света