Без предупреждение Instagram буквално счупи много от неофициалните приложения, построени върху социалната платформа. Въвеждайки изненадващи ограничения за извличането на данни от своя програмен интерфейс, Instagram на практика не позволява на приложенията да функционират пълноценно.

Става въпрос за приложения, които позволяват на създатели на съдържание да анализират аудиторията си, да работят с хаштагове и да събират повече информация за потребителската активност.

В гневни постове в StackOverflow доста разработчици се възмущават от ситуацията и факта, че не са били предупредени. Instagram многозначително не коментира ситуацията, но по всяка вероятност става въпрос за организиран ход, който следва подобно поведение на компанията майка Facebook в светлината на скандала с Cambridge Analytica.

Двете социални мрежи се опитват да подобрят опазването на личните данни и поради това ограничават достъпа на приложенията до подобна информация. Преди дни Facebook oбяви, чe cтapтиpa мexaнизъм, cъглacнo ĸoйтo peĸлaмoдaтeлитe щe тpябвa дa yдocтoвepят, чe имaт вaшeтo paзpeшeниe, пpeди дa зaпoчнaт дa ви зacипвaт c peĸлaми нa имeйлa ви.