PCIe 5.0 SSD дисковете вече започнаха да се обявяват преди CES 2022, като Samsung и Adata загатнаха за ранния хардуер, който поддържа новия стандарт. Но това не е само теоретично: Intel пусна ново демонстрационно видео, показващо новия PM1743 PCIe NVMe SSD на Samsung в действие (заедно с процесора Core i9-12900K на Intel, разбира се) за достигане на скорости на данни над 13 GB/s в реалния свят.

За да представим това в перспектива, PlayStation 5 рекламира PCIe Gen 4 SSD като една от основните си характеристики за продажба, като Sony твърди, че ултрабързите скорости на неговото SSD устройство позволяват почти незабавното време за зареждане на неговите конзоли. Това устройство достига до около 5.5 GB/s, или повече от половината от скоростите, които системата на Intel/Samsung може да да постигне.

Разбира се, този вид скорост на трансфер на данни не е точно най-осъществимата настройка в момента, като се има предвид, че изисква устройство с най-новия, най-мощен процесор на Intel и корпоративен SSD, който все още не е излязъл (и вероятно ще се предлага с доста висока цена, когато версиите за потребителски клас се появят на рафтовете в магазините някъде в бъдеще).

Все пак демонстрацията е впечатляваща и ясно показва потенциала на това, което настройките за съхранение от следващо поколение биха могли да предложат, след като PCIe 5.0 устройствата станат норма в бъдеще.

Снимка: Samsung

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома

 

Тагове: