Новото поколение процесори Alder Lake на Intel вече дебютира на пазара и първоначалните отзиви за техния геймърски капацитет са доста положителни. Има обаче някои игри, за които важи точно обратното – при тях DRM технология пречи на процесора изобщо да стартира играта.

Неприятната изненада включва десетки заглавия, сред които такива хитове като Assassins Creed Valhalla, Star Wars Jedi: Fallen Order, Shadow of the Tomb Raider, Need for Speed: Heat и др. Още по-неприятното е, че някои от игрите са несъвместими под Windows 10, други под Windows 11. Работата на процесорите Alder Lake под Windows 11 е за предпочитане, защото производителността е по-висока, а и пачовете за несъвместимите игри ще дойдат първи. Разбира се, това не е успокояващо за милионите потребители, които все още предпочитат Windows 10.

Ако такъв е случаят с вас, Intel предлага заобиколен начин за временно справяне с проблема, като влезете във вашия BIOS и активирате еднократно опцията Legacy Game Compatibility Mode. Това ще деактивира новите е-ядра на процесора и ще подкара игрите, но на цената на компромис в производителността.  

Снимка: Ubisoft

Виж още: Diablo 2 Resurrected ползва уникалните характеристики на PS5 контролера