Intel и MediaTek сформираха стратегическо партньорство за изграждане на чипове за „диапазон от интелигентни периферни устройства“, използвайки Intel Foundry Services (IFS), съобщи Intel. Целта е да се помогне на MediaTek да изгради „по-балансирана, устойчива верига на доставки“ с допълнителен капацитет в САЩ и Европа.

MediaTek е производител на чипове, който доставя процесори за смартфони, произведени от OnePlus, Samsung и други, като по-голямата част от капацитета му в момента е заета от фабричния гигант TSMC. Въпреки това изглежда, че Intel ще създава чипове за по-скромни устройства, използвани за индустриални компютри, медицински устройства, приложения за Интернет на нещата и много други. В момента Intel произвежда чипове за MediaTek, използвани в бизнеса с 5G карти за данни.

Все пак партньорството отговаря на обещанието на изпълнителния директор на Intel Пат Гелсингер да търси клиенти за своя CPU бизнес. Intel стартира IFS през 2021 г., за да се възползва от растящото търсене на производство на полупроводници, като предложи „водеща технология за процеси и пакетиране“ заедно с ангажиран капацитет в САЩ и Европа. Като един от водещите производители на чипове MediaTek ще бъде ключов клиент.

Миналата година Intel обяви, че ще създава чипове за Qualcomm като част от стартирането на завода си. Гигантът също така описва подробно стратегията си „IDM 2.0“ за догонване на конкурентите TSMC и Samsung до 2025 г., като стартира с инвестиция от 20 милиарда долара в два завода за производство в Аризона. По-късно през 2021 г. администрацията на Байдън отхвърли плановете на Intel за производство на силициеви пластини в Китай като начин за облекчаване на глобалните проблеми с недостига на чипове, позовавайки се на опасения за сигурността.

Сенатът на САЩ е готов да гласува закона CHIPS, предназначен да подпомогне вътрешното производство на полупроводници с данъчни кредити и до 52 милиарда долара субсидии. Въпреки това някои играчи в индустрията са загрижени, че това може неправомерно да облагодетелства Intel в ущърб на по-малки производители като AMD, Qualcomm и NVIDIA. Тези компании проектират свои собствени чипове, но не ги произвеждат, така че няма да видят пряка полза от субсидиите.

Снимка: Rocket Lab

Виж още: Windows Defender спъва производителността на машини с процесор от Intel 

Тагове: