Разработчикът Кевин Глин, известен още като Uncle Webb, откри странна грешка в Windows Defender, която кара процесорите на Intel да претърпят значителен спад в производителността на Windows 10 или 11.

Според доклад на Tech Power Up грешката кара Windows Defender „да започне да използва произволно всичките седем брояча на хардуерната производителност, предоставени от процесорите Intel Core“. Това не би било голям проблем с изключение на това, че Defender променя произволно нивото на привилегии на броячите - настройвайки ги на режим 2, - което го поставя в конфликт с друг софтуер, който се опитва да използва брояча в типичното му състояние режим 3.

Uncle Webb вижда как неговият Intel Core i9 10850K намалява с 6% производителност в Cinebench; той твърди, че това може да засегне потребителите с процесори Intel Core от 2008 г. и нататък. В други случаи Defender влошава производителността на процесора с около 4%. Той не отчита никакви проблеми с процесорите AMD Ryzen.

Страшното е, че няма начин да се предвиди кога Windows Defender ще се задейства. Uncle Webb казва, че това може да се случи при стартиране или по всяко време след това и освен ако не наблюдавате активно производителността на вашия процесор, няма да знаете кога се случва.

Има един доста съмнителен начин за разрешаване на този проблем, ако се сблъскате с него: деактивиране на Windows Defender. Подобно на Tech Power Up, не бихме препоръчали този подход, тъй като той ще направи системата ви уязвима.

Uncle Webb също е разработил софтуер, който може да осигури решение. Първият е ThrottleStop 9.5. След като го стартирате, натиснете опцията Windows Defender Boost, която предпазва Defender от произволно използване на всичките ви броячи на производителността на процесора, когато пожелае. Другият е Counter Control, който прави горе-долу същото. И двете трябва да позволят на Windows Defender да защитава Windows, без да вреди на производителността на вашия процесор.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това приложение ще спести всички мъки при инсталирането на Windows 11 

 

Тагове: