Процесорите от 12-ото поколение на Intel вече показаха силно представяне срещу чиповете Ryzen 6000 на AMD, но сега Intel извежда нещата на друго ниво със своите HX процесори. Те са първите 16-ядрени процесори за преносими компютри на пазара, а също така са напълно отключени и с възможност за овърклок. Intel се стреми да даде на ентусиастите и създателите на съдържание същия вид мощност и гъвкавост, които очакват от чиповете за настолни компютри.

Може би затова спецификациите от серия HX изглеждат толкова познати. Във високия клас имаме Core i9-12950HX с 16 ядра (8 производителни и 8 ефективни), 24 нишки и максимална турбо скорост от 5 GHz. В по-голямата си част изглежда, че Intel е намалил мащаба на своя 12900K настолен чип, за да може да се използва в лаптопи. И с повишен TDP от могъщите 157 вата (и базов TDP от 55 вата) ефективността очевидно не е основният фокус. HX чиповете са силициеви титани, предназначени за мощни 15- и 17-инчови работни станции - дори не смейте да питате за живота на батерията.

По отношение на производителността графиките на Intel показват, че HX чиповете не са огромен скок спрямо мобилните процесори от серия H. 12900HX предлага 64 процента по-бърза многонишкова производителност от i9-11980HK, но това е само малко по-бързо от 12900HK (мащабираните цифри биха направили тези диаграми много по-полезни). Процесорите HX ще се доставят с поддръжка за DDR5 и DDR4 овърклок, както и с нова функция за динамично усилване на паметта. Те също така ще имат "ефективно тактиране на ядрото", както и обновена програма Intel Extreme Tuning.

Процесорите от серията HX от 12-ото поколение на Intel ще започнат да се доставят по-късно тази година в големи работни станции, като ASUS ROG Strix Scar 17 SE, GE77 и 67 Raider на MSI, Legion 7i на Lenovo, Omen 17 на HP и Aorus 17X и 15X на Gigabyte.

Снимка: Intel

Виж ощеЧипът М1 може да даде голямо предимство на Apple пред Intel в гейминга

 

Тагове: