Обикновено празничното тримесечие е продуктивен период за iPhone и тогава той си спечелва приза за най-популярната гама смартфони заради високият ръст на продажбите. Тази година ситуацията се повтаря.

Глобалните ограничения на доставките обаче направиха нещата по-оспорвани от обикновено.

Според Canalys Apple заема първото място през четвъртото тримесечие на 2021 г. с 22% дял от световния пазар на смартфони, а Samsung попада на второ място с 20%. Това съотношение е променено в сравнение със същото тримесечие на 2020 г., когато делът на Apple беше 23%, а на Samsung - 17%. В конкретния случай в края на миналата година популярността на iPhone 13 беше подпомогната  от намалените цени в Китай.

"Apple представлява 22% от доставките на смартфони в световен мащаб през четвъртото тримесечие на 2021 г. благодарение на силното търсене на iPhone 13. Но общите доставки за тримесечието нараснаха само с 1%, тъй като доставчиците се сблъскаха с проблеми във веригата за доставки и възраждане на случаите на COVID-19. Samsung зае второ място, за разлика от първото място през третото тримесечие на 2021 г., с пазарен дял от 20%. Xiaomi запази третото си място с дял от 12%. Oрро и vivo завършиха челната петица със съответно 9% и 8% акции", пише в анализа.

Canalys добавят, че ограниченията в доставките за iPhone са помогнали на Samsung да намали разликата в Q4.

Веригата за доставки на Apple започва да се възстановява, но все пак беше принудена да намали производството през четвъртото тримесечие на фона на недостиг на ключови компоненти и не можа да направи достатъчно iPhone бройки, за да отговори на търсенето. На приоритетните пазари той поддържаше адекватни срокове за доставка, но на някои пазари клиентите трябваше да чакат, за да се сдобият с най-новите iPhone.

Bloomberg съобщи още през декември, че недостигът на компоненти е принудил Apple да намали производствените обеми, въпреки че предположенията, че компанията е песимистично настроена към прогнозите за бързо възстановяване, след като недостигът бъде облекчен, бяха оспорени след това.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимка: Pikrepo

Виж ощеVivo X70 Pro победи iPhone 13 във фототеста на DxOMark