Не е тайна, че Apple, както всички други производители иска да намали прореза на предната си камера и набора от сензори, позволяващи Face ID. Нов "теч" за iPhone 14 Pro показва потенциално ново решение: центриран овален прорез, който е допълнен от още един – този път кръгъл – в горната част на екрана. Ако е вярно, това със сигурност е спорен дизайн, но се отличава с едно качество, което важи за Apple пред всичко останало – уникално е.

Широкоизвестно е, че всички освен Apple отдавна са се впуснали в света на селфи камерите с капковиден прорез, който се превърна в стандартно дизайнерско постижение, отличаващо Android тълпата от старомодния дълъг прорез на Apple. Някои производители на Android дори започнаха да крият предната камера изцяло под дисплея, като най-ярък пример за това е Samsung в своя Galaxy Z Fold3.

Междувременно Apple е до голяма степен последният упорит застъпник на идеята за грозния прорез поради сложния масив от сензори, необходим за работа на Face ID, особено след като Google се отказа от технологията само след едно поколение. Но Apple превърна тази необходимост в отличителна черта и своите телефони, които се разпознават незабавно благодарение на нея. Просто погледнете рекламите, показващи приложения за iPhone. Никой производител на Android не може да твърди, че има толкова отличителен дизайн на предната част. Можете наистина да разграничите водещите телефони само с един поглед, когато погледнете гърба им. За Apple това е различно. iPhone е безпогрешно iPhone, независимо от коя страна гледате.

Сигурни сме, че Apple можеше да измисли по-малко неприятно и не толкова сложно на вид решение за замяна на прореза. Но ако течът се окаже правилен, изглежда, че дизайнерите на Apple много добре знаят какво правят. Възможно е също да има технологични пречки, които принуждават компанията да приеме подобен дизайн, но Apple преди всичко друго иска да се открои от тълпата. Тъй като неговият емблематичен Home бутон отдавна е изчезнал (освен при iPhone SE), прорезът беше поставен в настоящата си роля като отличителна черта на iPhone. И сега дисплей с комбинация от овален и кръгъл прорез може да бъде следващата диференцираща дизайнерска характеристика, която поставя предстоящите поколения iPhones отделно от масите на Android моделите.

В крайна сметка това, което виждаме тук, е само ранен теч, базиран на несглобен дисплей. Това все пак ще създаде уникален външен вид, но в същото време няма да е нещо, изобретено от Apple. Телефони като Samsung Galaxy S10+, OnePlus Nord и доста модели на Huawei използват свои собствени конфигурация от предни камери, скрити под  овален прорез, въпреки че (доколкото знаем) нито един телефон никога не го е поставял в центъра.

Снимка: @RendersbyIan

Виж ощеApple може да анонсира iPhone SE с 5G още тази пролет