Apple ще добави нова функция за засичане на инциденти към iPhone и Apple Watch съвсем скоро, твърди The Wall Street Journal. Според вестника функцията ще избира автоматично номера за спешни случаи, когато iPhone или Apple Watch засекат автомобилна катастрофа.

Функцията ще работи, като измерва внезапна промяна в гравитацията и налягането. Apple изглежда я тества вече цяла година, събирайки анонимни данни от потребители на iPhone и Apple Watch. По този начин компанията е отчела над 10 милиона предполагаеми автомобилни катастрофи, от които над 50 000 са включвали обаждане до 911.  

Засега функцията е предвидена за 2022 г. като част от iOS 16 и watchOS 9, макар че като всяка нова функция графикът може да се промени или Apple да реши да не я пусне изобщо. Припомняме, че към момента Apple Watch има функция за засичане на падане. Тя бе добавена най-напред с Apple Watch Series 4 и въпреки че е изключена по подразбиране за потребители под 65 години, може да я активирате от приложението Watch на вашия iPhone.

При нея се провежда автоматично обаждане до спешен номер, ако потребителят не я деактивира до 1 минута след засичането на падането.  

Снимка: Apple

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута