Китай прави следващата крачка в тестовете на дигитални валути, като ще раздаде над 1.5 милиона долара в нова лотария. Държавната Китайска народна банка ще подари на 50 000 случайно избрани граждани дигитален пакет на стойност 30 долара, които могат да бъдат похарчени в хиляди търговски обекти в град Шънджън. Идеята е не само да се тества новата технология, но и да се стимулират потребителските харчове на фона на коронавирус пандемията.

Победителите ще свалят приложение на телефоните си, през което да получат дигиталните пари. След това ще могат да ги похарчат в местни супермаркети, аптеки и дори молове.

Китай проведе пилотна програма за дигиталния юан през парил, в която участваха дори американски компании като MacDonald’s и Subway. За разлика от децентрализираните валути като Bitcoin китайската дигитална валута ще бъде контролирана от централната банка на страната.  

Експериментът е част от китайската инициатива за безкасово общество, като идеята е, че дигиталните валути могат да бъдат контролирани и наблюдавани по-лесно от кеша и традиционните криптовалути.

Националната банка на Япония току-що обяви план за експеримент с криптовалути, но не знаем повече подробности. 

Снимка: Pxfuel

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?