В последния делничен ден на октомври Microsoft изпревари Apple по пазарна оценка, за да се превърне в най-високо ценената публично търгувана компания в света. Промяната дойде ден след като Apple разкри актуалните си финансови резултати – силни като цяло, но със загуба от 6 милиарда долара заради проблемите с веригата за доставки. По-рано през миналата седмица Microsoft пък разкри категорично положителни резултати на базата на силно представяне на Office, Windows и облачните услуги на компанията.

При затварянето на борсата на 29 октомври пазарната оценка на Microsoft бе 2.49 трилиона долара, докато тази на Apple възлизаше на 2.46 трилиона долара. Това не е първият път когато Microsoft изпреварва Apple; това се случи веднъж през 2010 г., втори път през 2018 г. и още веднъж миналия юли. Освен това компанията майка на Google – Alphabet, също веднъж отне короната на Apple през 2016 г.

Независимо от това Apple е пазарен лидер от известно време насам, като през 2018 г. стана първата американска компания с пазарна капитализация от 1 трилион долара. Две години по-късно отново бе първата американска компания, оценявана на 2 трилиона долара. Имайки предвид, че iPhone все още е изключително успешен продукт, изобщо не е лишено от смисъл да очакваме Aрple да си върне титлата относително скоро.     

Снимка: Pikrepo

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер