Още през ноември Европейският парламент прие Закон за правото на ремонт, който изисква някои електронни продукти да бъдат с етикет с индекс на поправяемост, оценен на 10 в опит да се намалят електронните отпадъци. Миналия месец Франция стана първата държава в ЕС, която възприе тези показатели за ремонт в електрониката, включително смартфони и лаптопи, а сега френският сайт на Apple официално показва етикетите за iPhone и MacBooks.

Действителната скала се появява само след като конфигурирате вашия iPhone или MacBook. Всички телефони от серията iPhone 12 получават оценка 6/10, докато по-старият iPhone 11 получава много по-нисък рейтинг от 4.6/10. IPhone SE (2020) всъщност е най-удобният за ремонт нов iPhone, който можете да закупите директно от Apple, с резултат 6.2/10.

Действителната система за оценяване идва със своите недостатъци, тъй като на всеки производител остава да изчислява своите резултати, а някои категории като предоставяне на информация за актуализации на софтуера и техническа поддръжка изкривяват цялостния резултат в полза на производителя. Предварително определените категории за картата с показатели включват документация за ремонт, лекота на разглобяване, наличност на резервни части и цена. По-новите iPhone са склонни да постигат по-високи резултати, тъй като са по-лесни за разглобяване и имат повече и по-достъпни резервни части.

Единственият друг iPhone, който в момента се продава от Apple, е iPhone XR и той излиза с индекс 4.5/10. Apple включва и рейтинги за по-стари телефони като iPhone X, iPhone 8 и iPhone 7, които можете да проверите от страницата за поддръжка.

Що се отнася до MacBook машините на Apple, новият 13-инчов MacBook Air, захранван с чип M1, получава резултат 6.5/10, 13-инчовият Pro управлява само 5.6/10, докато 16-инчовият вариант достига до 6.3/10.

Въпреки че се изискват от закона, новите индекси за ремонт са приложими само за избрана група електроника, включително смартфони, лаптопи, телевизори, перални машини и косачки. Макар че се изисква да предоставят индексен рейтинг, производителите ще бъдат глобявани за продукти с лоши индекси на поправка едва от 2022 г.

Снимка: The Verge

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

 

 

Тагове: