Миналата седмица Pebble стартира нова Kickstarter кампания, с коя представи новия си умен часовник Pebble Time. Той идва с цветен (не пълноцветен) E-Ink екран, а операционната му система има изцяло нов интерфейс.

Тази седмица Pebble ни изненада с новите умни верижки за Time. Благодарение на новата свръзка между верижката и часовника вече е възможно да се предават данни и енергия. Умните верижки ще бъдат в състояние да заместят нормалните такива и ще предлагат допълнителни функции чрез специалния APIs (application programming interface).

 

s

От Pebble казват, че тези APIs няма да бъдат на разположение на разработчиците "няколко месеца" след излизането на новия Pebble Time през май, но когато те дойдат, ще окажат огромна разлика в работата на устройството.

Тези APIs ще позволят на разработчиците да пишат код, който автоматично активира приложения и функции. Те ще могат да създават аксесоари, които разширяват функционалността на Pebble Time отвъд датчиците, вградени в основното тяло. От компанията дават примери с добавяне на GPS, пулсомер, NFC и по-голям живот на батерията, но потенциалът е наистина огромен.

Умните верижки не са нова и невиждана идея, защото такава концепция сме виждали от Blocks – модулния часовник, който все още е в разработка. Все пак Pebble ще има нужда и от платформа, която може да поддържа голям набор от различни сензори.

В допълнение към умните верижки Pebble обяви и метална версия на Pebble Time. Той се нарича Pebble Time Steel и много силно напомня на златната версия на Apple Watch. Корпусът на часовника е от неръждаема стомана и има по-голяма батерия, която обещава до 10 дни нормална употреба. Pebble Time Steel ще бъде на разположение в черен, сив и златист цвят (Gunmetal Black, Silver Stainless, Gold).

Pebble Time/Steel вече официално е най-успешната Kickstarter кампания, която сме виждали досега. Когато Pebble Time беше обявен миналата седмица той набра 1 милион долара за 49 минути, а към момента на написване на тази новина събраната сума е 14 116 633 щатски долара! И това не е краят, защото остават цели 23 дни до изтичане на Kickstarter кампанията, т.е. ако всичко продължи в това темпо, можем да очакваме сумата да нарасне до 100 милиона долара.

 

 

Прочетете още: Apple Watch може да има енергоспестяващ режим