Xiaomi изглежда ще бъде изваден от спорния черен списък на САЩ за търговия, след като Министерството на отбраната счете този ход за „подходящ“.

Bloomberg съобщава, че китайската фирма за смартфони е спечелила обжалване пред съда, като министерството се е съгласило с окончателна заповед, която ще отмени решението за блокиране на всякаква търговия с Xiaomi и нейните филиали.

Припомняме, че през януари тогавашната администрация на Тръмп обвини Xiaomi в предполагаеми връзки с китайската армия, което доведе до първоначалната забрана за търговия на територията на САЩ и добавяне в прословутия черен списък.

„Страните са се договорили по начин, който би разрешил този съдебен спор, без да е необходим оспорван и дълготраен диалог“, твърдят заявленията, видени от Bloomberg. Те също така предполагат, че споразумението все още не включва никакви условия за премахването. Съобщава се, че Министерството на отбраната на САЩ и Xiaomi водят преговори за конкретни условия и са готови да подадат съвместно предложение преди 20 май.

Въпреки че Xiaomi има разнообразно продуктово портфолио, фирмата няма почти никакво присъствие в пространството на телекомуникационната инфраструктура. Това вероятно е основна причина, че черните списъци и забрани за търговия в САЩ са по-малко разрушителни за основните бизнес области на Xiaomi.

Американският производител на чипове Qualcomm наскоро инвестира в Xiaomi, което може да има дългосрочни положителни последици и за двете фирми. Добавянето на Xiaomi в американския черен списък за търговия щеше да принуди производителя на чипове да се оттегли от всички придобити дялове до 21 ноември 2021 г. Отмяна на всякакви търговски санкции вероятно ще бъде приветствана и от двете страни, тъй като неотдавнашният растеж на Xiaomi поставя в ръцете на потребителите по целия свят повече устройства, задвижвани от Qualcomm.

Снимка: 9to5google

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии