Япония е държава, в която технологиите следват своя собствен път и от много години насам сме свидетели как в страната се тестват технологични иновации, които останалата част от света вижда години по-късно.

Докато 4K съдържанието все още не е масово и много хора дори нямат подходящия хардуер, за да се възползват от него, Япония тества излъчвания на 8K съдържание. Тестовете ще бъдат проведени от обществената телевизия NHK. Излъчванията ще бъдат направени с цел проверка на технологията, която хората ще могат да използват на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

4K излъчването дава около четири пъти по-добра картина от 1080p (Full HD) излъчването, което е налично в момента. Докато 8K излъчванията предоставят картина с резолюция, 16 пъти по-добра от това, което е на разположение в момента. Тъй като няма тунери или телевизори, които да поддържат приемане на съдържание с 8K качество към този момент, NHK планира да пусне специален хардуер в центровете си в страната, за да могат хората да идват и да виждат какво представлява 8K видео стриймингът.

NHK планира да проведе публично гледане на 8K телевизия на шест места в Токио и Осака. NHK е известен като Japan Broadcasting Corp и тя планира да предложи 8K излъчване на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро този петък.

Японското министерство на вътрешните работи и комуникациите планира да стартира 4K и 8K радиоразпръскване до 2018 г. За хората извън Япония 4K излъчването е най-оптимистичният вариант, на който могат да се надяват в близките години.

 

Прочетете и това: Държавата, където използването на VPN се наказва със затвор

Тагове: