BlackBerry направи име благодарение на високата степен на сигурност на своите устройства, но ново разкритие е на път сериозно да постави под въпрос репутацията на производителя.

Оказва се, че канадската полиция от години е притежавала т.нар. глобален криптиращ ключ, който ѝ позволява да прихваща и разкодира изпратени през услугата ВlackBerry Messenger съобщения. Причина за това е станало разследване на мафиотско убийство още през 2010 г., в хода на което властите придобили ключа и го използвали, за да разшифроват огромен брой електронни съобщения, изпратени между 2010 г. и 2012 г. В рамките на операция "Клеменца" полицията е получила достъп до повече от един милион съобщения, но властите успокояват притеснените граждани, че обект на разследването са били само няколко души и повод за паника поради изтичане на лични данни няма.

Интересно е, че не се знае как е бил получен ключът и не е невъзможно лично ВlackBerry да е съдействала за това. Друг вариант е бил това да стане с чужда помощ, както бе в скорошния случай с разкодирания от Федералното бюро за разследване iPhone на убиеца от Сан Бернардино.

Виж още: Половината от хората са готови да ползват USB стик, намерен на улицата