Изглежда, че някои фалшиви iPhone модели са толкова добри, че могат да заблудят дори и Apple, особено ако не се тестват. Живеещ в САЩ китаец се е възползвал от това, създавайки измамна схема, чрез която измъква почти 1500 iPhone-и от компанията. Мъжът внася фалшиви телефони от Хонконг като за период от две години върнал на Apple близо 3000 уж развалени апарата. Използвайки различни имена и истории, той твърдял, че дефектните апарати не стартират и трябва да бъдат заменени. Гигантът отказал 1576 от неговите искове, но одобрил други 1493. Цифровото изражение на тази измама е 895 000 долара.

Тъй като телефоните не се включват, техниците на Apple не могат да ги проверят веднага и това задейства процесът за замяна, който е част от гаранцията на всеки iPhone.

В схемата участва и втори човек, който е предавал фалшива информация по експорта на телефоните, както и майката на китаеца, през която са минавали част от плащанията.

Схемата била разбита от служители на Вътрешното министерство и прокуратурата в Портланд. В момента измамникът е изправен пред присъда от десет години или глоба от два милиона долара.

Виж още: Ударите продължават. ARM преустановява бизнеса си с Huawei

Тагове: