За съжаление на многобройните почитатели на марката Huawei у нас, новините за китайската компания продължават да бъдат с преобладаващи мрачни краски.

Новият удар идва от ARM, които преустановяват бизнес взаимоотношения с Huawei и заплашват способностите на китайския гигант да създава свои собствени чипове.

Новината идва от BBC News, а според въпросната служителите на ARM са получили инструкции да преустановят всички активни контракти и поддръжка, както и чакащи ангажименти, свързани с китайската компания. Причината, естествено, е забраната за търговия, наложена от САЩ.

Забраната на Белия дом обаче засяга американските компании, а в случая ARM е базирана във Великобритания , като собственик e японската организация SoftBank.

Прочетете още: Huawei с официална реакция след забраната: Ще се погрижим за своите потребители

Притесненията на ARM идват от там, че за своите чипсети използват дизайн, базиран и на „Оригинална американска технология“.

Припомняме, че Huawei разчита на ARM архитектура при създаването на своите Kirin процесори и плаща лиценз, за да я използва. Без споменатия лицез Huawei няма да може да продължи да произвежда своите процесори, използвайки дизайна на ARM.

“В ARM се съобразяваме с наложите ограничения от американското правителство и сме в постоянен комуникационен процес с американските власти, за да гарантираме, че ще продължим да спазваме изискванията им“, споделя говорителят на ARM пред The Verge.

„Ценим нашите близки взаимоотношения с партньорите ни, но разбираме, че част от тях са под натиск, базиран на политически решения“, споделя пред същата медия говорител на Huawei.

„Сигурни сме, че моментната ситуация може да бъде разрешена, като наш приоритет остава доставянето на технологии и продукти от първо качество към нашите потребители в световен мащаб.“, завършва говорителят на китайската компания.

Припомняме, че Huawei притежава на склад хардуерни компоненти, произведени в САЩ, които могат да осигурят плавно производство на нови телефони между три месеца и пълна календарна година.

Без участието на ARM и в частност ключовите компоненти при изграждането на чипсетите на Huawei, китайската компания ще се изправи пред почти невъзможен за разрешаване в кратки срокове проблем – а именно да произвежда смартфони без участието на компоненти, които да не са свързани по никакъв начин със САЩ.

Тагове: