Основният доставчик на Apple в Китай Foxconn въвежда 24-часов работен ден, за да изпълни производството на новия iPhone 12. Масово са прекратени отпуските на служителите в заводите и е въведено задължително извънредно работно време. Освен това са повишени и бонусите за по-старите служители.

Този подход на Foxconn очертава издръжливостта на китайската икономика дори в годината на пандемия. Местното производство успя да се възстанови бързо и да възобнови нормалния производствен капацитет в момент, когато на световната икономическа сцена се говори все повече за опасностите от зависимостта на западните компании от китайските доставчици и подизпълнители.

Така например Foxconn възобнови работата в своите заводи още през февруари, макар и на цената на известни ограничения. Повечето работници са с намален брой дни за отсъствие на месец, а от лятото насам извънредният труд се е увеличил доста след въвеждането на нощните смени. Благодарение на това действие поточните линии работят по 24 часа.

За сметка на това работниците могат да изкарат почти 1000 долара допълнително възнаграждение, като има специални бонуси за ветерани и нови служители, както и за всеки, който доведе нов работник.

В резултат през второто тримесечие на годината Apple продаде 45 милиона iPhone-а, което е 25 процента повече на годишна база. Новите iPhone 12 модели ще бъдат обявени през октомври.

Снимка: shutterstock

Виж още: Изтегли или обнови phyre от AppGallery и може да спечелиш Huawei P40 Pro