Всички сме виждали прословутите опашки пред магазините на Apple, когато бъде пуснат нов iPhone. Феновете на марката са дотолкова обхванати от манията да притежават веднага новото поколение смартфон на Apple, че преакрват дни и дори седмици, чакайки пред магазините на компанията.

Но има една друга група “фенове”, които също нямат търпение да се сдобият с новите iPhone-и. Това са китайците, но не обикновенните, а така наречената китайската седяща мафия.

В приложеното видео ще видите как стотици китайци, които нямат визията на заможни хора, си позволят да си купят по 2 - 3 iPhone-а наведнъж. След това излизат от магазините на Apple и се събират на групички, където един тартор събира всички iPhone-и в една голяма чанта и я отнася в неизвестна посока. Но защо?

Причината е много проста. Новите iPhone-и все още не се предлагат в Китай и стотиците (или може би хиляди) китайци по опашките в Ню Йорк ще доставят така желаните бройки, чрез контрабандни канали до своите съграждани в Азия. Ню Йорк е един от градовете с най-голяма китайска диаспора в САЩ и не е учудващо, че  това се случва точно там.

Според полицейски сведения китайската “седяща" мафия се готви да внесе контрабандно пет милиона нови iPhone-a в Китай. Предполага се, че iPhone 6 Plus със 128 GB памет ще се продава за 2580 долара - повече от два пъти от действителната му стойност.

Това е интересен случай, който повдига доста въпроси. Пазарите на черно увеличават продажбите на Apple изключително много, което донякъде "обяснява” рекордните продадени бройки през първите 24 часа.