От октомври в Китай може да стартира нова, родна за страната ОС (операционна система), която ще конкурира гигантите Microsoft, Google и Apple, информира агенция Синхуа. Компютърните технологии се превърнаха в зона на напрежение между Китай и Съединените щати след редица проблеми със сигурността в кибернетичното пространство.

Китай в момента иска да подпомогне националната си икономика, като се изравни с външните операционни системи като Windows на Microsoft и мобилната операционна система на Google Android. "Китайската операционна система първо ще се появи за настолни устройства и по-късно ще обхване смартфони и други мобилни устройства", цитират от Синхуа, Ни Гуангнан, който оглавява официалния алианс за развитие на ОС създаден през март.

"Надяваме се да започнем китайско производство на настолната операционна система от октомври, с поддръжка на онлайн магазини с приложения", споделя Ни. "Някои китайски ОС вече съществуват, но няма голяма разлика между технологиите на Китай и тези на развитите страни", добави той. Ни Гуангнан се надява китайският софтуер да измести чуждите настолни операционни системи в рамките на една до две години и мобилните операционни системи в рамките на три до пет години.

През май Китай забрани да се използва Windows 8 от правителствените служби, което беше сериозен удар за бизнеса на Microsoft. Microsoft също е обект на разследване за нарушения на антитръстовото законодателство. През март миналата година Китай също заяви, че Google упражняват твърде много контрол над китайската смартфон индустрия чрез своята мобилна операционна система Android.

Взаимните подозрения между Китай и Съединените щати за хакерски атаки ескалираха през последната година след разкритията на Едуард Сноудън. Според данните разузнаването на САЩ е оставило "задни вратички" за наблюдение в хардуер, изработен в САЩ. Министерството на правосъдието на САЩ през май обвини петима китайски военни офицери в обширен индустриален шпионаж. Ни Гуангнан казва, че забраната за правителствено използване на Windows 8 е голяма възможност за китайския технологичен сектор, които може да придвижи напред своите собствени системи, но и че е необходимо по-нататъшно развитие и инвестиции.

"Създаване на среда, която да ни позволи да се борим с Google, Apple и Microsoft - това е ключът към успеха", добави той.

 

Виж още: Китайското правителство спира да използва чуждестранен антивирусен софтуер