Първият модел телефон на NIO ще бъде анонсиран още през 2022 г. и потребителите ще могат да се сдобият с него преди края на следващата година, стана ясно от пост в китайската мрежа Weibo.

Телефонът на NIO, който ще бъде от висок клас, може да бъде пуснат до края на тази година, но екипът има по-високи цели, така че е по-вероятно реалните доставки да започнат през следващата година, пише Ddxq.tech, която има 1.26 милиона последователи в Weibo, цитирайки неназовани източници.

В секцията за коментари на публикацията в Weibo отговорът на медията предполага, че ако първият телефон на NIO бъде пуснат до края на тази година, това би означавало, че бизнесът може да приеме ODM модел, докато „по-високи цели“ ще означава OEM модел.

В индустрията за производство на мобилни телефони производителите по договор предоставят услуги на телефонни компании в моделите ODM (Производител на оригинален дизайн) и OEM (Производител на оригинално оборудване). При ODM модела производителят по договор предоставя услуги, включително разработването и дизайна на телефона, докато клиентът трябва само да използва името на собствената си марка върху крайния продукт. В OEM модела производителят по договор произвежда и доставя продукта според дизайна на клиента, например Apple възлага на Foxconn да произвежда iPhone.

Трябва да се отбележи, че предишната информация показва, че навлизането на NIO в сектора на мобилните телефони изглежда малко вероятно да приеме модела ODM, като се имат предвид значителните усилия. Бизнесът с телефони на NIO по същество изключва възможността други производители да ги произвеждат и NIO просто да използва името си. Ето защо компанията най-вероятно ще участва в производството на телефоните.

В края на февруари тази година местната технологична медия 36kr цитира източници, запознати с въпроса, според които Ин Шуйджун, бивш президент на китайското приложение за красота Meitu, се е присъединил към NIO и ще отговаря за бизнеса с телефони.

Телефонът на NIO ще има много функции, които взаимодействат с неговите автомобили, като обмен на файлове между телефона и превозното средство, проекция на AR/VR ресурси и мобилна версия на виртуалния гласов асистент NOMI.

През март Уилям Ли - основател, председател и главен изпълнителен директор на NIO - каза по време на участие в токшоу, че NIO все още е в изследователска фаза за производство на телефони. Клиентите на NIO искат да видят телефон, който се свързва по-добре с автомобили, което накара компанията да погледне към индустрията, каза Ли тогава.

„Дори когато NIO прави телефони, не се мисли от гледна точка на търговския успех, а дали потребителите искат телефон на NIO и дали той ще подобри изживяването на собственика на автомобила“, каза той в мартенското интервю.

В края на юли Ли пък посочи, че компанията ще разработва по един модел телефон на година като Apple.

Снимка: Unsplash

Виж още: Крипто телефонът на OSOM не изисква да сте маняци на тема крипто