Конкуренцията сред производителите на Android не е това, което беше, ето защо винаги е вълнуващо, когато нова компания се намеси в играта. Не сме чували много за Solana Saga, откакто OSOM обяви своето крипто партньорство по-рано това лято. Днес компанията проведе първата си сесия с въпроси и отговори с главния изпълнителен директор Джейсън Кийтс относно предстоящото устройство, предлагайки подробен поглед към това, какво можете да очаквате от софтуерното изживяване, какви честоти се поддържат и плановете за бъдещ хардуер.

Не е изненадващо, че по-голямата част от разговора се фокусира върху сагата Solana и преминаването на компанията към крипто темата. Въпреки че е базиран на първоначалните планове за OSOM OV1, това не е точно същият смартфон, който за първи път видяхме миналия декември. Позовавайки се на промяната на Snapdragon 8+ Gen 1 SoC в средата на разработката, Кийтс казва, че преходът е минал добре до голяма степен благодарение на партньорството му с Qualcomm.

За разлика от Nothing OSOM е насочен към северноамерикански и европейски премиери за Solana Saga. За съжаление на устройството липсват честотните ленти, необходими за новата 5G мрежа на Dish в САЩ, но поддръжката за T-Mobile и неговата предстояща сателитна мрежа със SpaceX е потвърдена. OSOM планира да пусне пълен набор от съвместими оператори по-близо до старта.

Що се отнася до камерата, не трябва да очаквате Pixel качество. Все пак Кийтс смята, че екипът му вече е надминал възпроизвеждането на цветовете на Apple и се надява купувачите да бъдат впечатлени от това, което малък екип като OSOM е успял да постигне. Това не звучи непременно толкова впечатляващо, колкото може да се надяваме, но ще трябва да видим някои примери от реалния свят, преди да дадем някаква присъда.

Трудно е да се отдели основното софтуерно изживяване от това, от което много хора се страхуват, когато чуят за крипто базиран телефон, но ето как стоят нещата. Кийтс казва, че изживяването е базирано на стандартен Android с някои малки щрихи, което звучи като подход, подобен на това, което видяхме от Nothing по-рано тази година. Въпреки това той директно сравнява софтуера с подобренията на Pixel на Google, отхвърляйки подобните подходи от Nothing или OnePlus.

Въпреки че Кийтс обещава минимум четири години софтуерна поддръжка за Solana Saga, той не пожела да уточни колко големи актуализации на Android ще получи устройството през целия си живот. По същия начин очаквайте месечните актуализации да са по-бавни от светкавично бързия подход на Essential. Според Кийтс процесът на сертифициране е по-сложен, отколкото през годините на Essential, но той комуникира с Google как да рационализира получаването на тези корекции на потребителите.

Обръщайки се към главния въпрос, OSOM иска да увери криптоскептиците, че устройството може да бъде закупено и използвано, без изобщо да се занимавате със Solana като валута или която и да е от крипто-базираните функции на телефона. Кийтс гарантира на потребителите, че тези инструменти не са необходими, като ги сравнява с менюто за достъпност в настройките. За всички потенциални купувачи, притеснени от продължаващия срив на криптовалутата, Кийтс поясни, че цените на Solana са имали „слаб, ако изобщо са имали някакъв ефект върху OSOM“.

Въпреки ориентирането към крипто, компанията не е изоставила корените си на ентусиаст. OSOM ще продава резервни части чрез уебсайта си и можете да поправите телефона без никакви патентовани инструменти. Компанията също се интересува от създаването на персонализирана ROM общност за Saga, въпреки че все още нищо не е потвърдено.

Снимка: OSOM

Виж още: Crypto.com върна 7.2 милиона долара по погрешка и не разбра 7 месеца за това