Компанията Jolla е създадена през 2011 г., след като Nokia прекрати своята смартфон платформа MeeGo за сметка на Windows Phone. В резултат се появи Jolla и нейната операционна система SailfishOS, която някак успя да надживее BlackBerry и Windows Phone, за да се превърне в една от малкото алтернативи на Android на пазара.   

Сега, почти десетилетие по-късно, Jolla най-сетне е излязла за пръв път на печалба. Според нейния основател и шеф Сами Пиенимаки за 2020 г. Jola е отчела растеж на приходите от 53 процента на годишна база.

Jolla от няколко години предлага на потребителите своята смартфон платформа SailfishOS. Срещу 50 евро желаещите получават версия, която поддържа Android приложения и се ъпдейтва редовно. Освен това Jolla лицензира своята платформа на корпоративни и държавни клиенти. Нейният най-нов продукт е App Support For Linux Platforms, който осигурява поддръжка на Android приложения за базирани на Linux платформи като автомобилни системи и др.

Пиенимаки коментира и скорошната поява на HarmonyOS като алтернативна мобилна платформа.

„Не мисля, че сме конкурентни с Huawei, но нейната поява доказва това, че на пазара има апетит за нещо друго освен Android“, казва той, подчертавайки, че колкото и да са нишови, тези платформи винаги са добре дошли. 

Снимка: Jolla

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

Тагове: