Google планира да представи Android приложения и игри на Mac и Windows през следващите години според вътрешни документи, публикувани наскоро в резултат на продължаващото дело между Apple и Epic Games. Като част от проект, наречен Games Future, компанията иска да направи качествените Android игри достъпни „на всички възможни екрани“. Очаква се услугата да работи заедно със Stadia - платформата на Google за стрийминг на компютърни игри към всяко устройство.

Вече има начини да стартирате приложения и игри за Android на Mac и PC. Но изживяването не е идеално в повечето случаи и много популярни заглавия просто не работят, когато се опитате да ги стартирате в емулатор.

Google иска да поправи това, така че потребителите на Android един ден да имат достъп до любимите си издания навсякъде. Той вече донесе приложения за Android в Chrome OS, но планира голямо разширение, което ще поддържа други платформи. Вътрешните документи разкриват това, което изглежда като презентация на Google, която излага „пътна карта“ за бъдещето на игрите между сега и 2025 г. Неговата непосредствена цел е да изведе избрани игри за Android на компютър с поддръжка на различни платформи.

По-късно Google планира значително да увеличи каталога с Android заглавия, налични на настолни компютри, и да разшири поддръжката до macOS. Компанията също така планира „мрежа за игри“, която ще предлага стрийминг на живо, награди и възможност за свързване с приятели. Един документ разкрива плана на Google да „осигури максимален обхват на всяка платформа“. Той също така намеква за „евтин универсален преносим контролер за игри“, който ще осигури достъп до игри с Android навсякъде - дори на смарт телевизори.

Част от информацията в слайдовете е редактирана и Google тепърва ще направи Games Future или който и да е елемент от нея официален. Но някои препратки като тези към Android 12 предполагат, че това е много актуален проект.

Снимка: Google

Виж още: Diablo 2 Resurrected ще ползва уникалните характеристики на PS5 контролера