Централата на Apple с форма на поничка в Купертино, щата Калифорния, бе оценена на 4.17 милиарда долара, което я прави една от най-скъпите сгради в света.

Според властите от окръг Санта Клара, в който се намира Купертино, неконвенционалната сграда е изключително трудна за оценяване, тъй като всичко в нея е изработено по поръчка. В нея компания си правят прецизно изработени стъклени елементи и донесени от пустинята Мохаве борове.

„В крайна сметка обаче това е офис сграда и успяхме да дадем някаква оценка“, казват властите.

Централата на Apple струваше 5 милиарда долара, като за сравнение най-високата сграда в света  - Бурж Халифа в Дубай – бе изградена за 1.5 милиарда долара. Луксозният курорт Marina Bay Sands в Сингапур струва 5.5 милиарда долара. Обикновено пазарната стойност на дадена сграда е равна на цената на нейното построяване плюс на земята, която заема.

Според закона в Калифорния годишната такса собственост е 1 процент, което означава, че Apple ще плаща над 40 милиона долара всяка година на щата. Критиците обаче твърдят, че тази сума, която е малка част от приходите на Apple, не компенсира „приноса“ на компанията за жилищната криза и скока на бездомните.

Apple е най-големият данъкоплатец на имотни такси в САЩ.

Виж още: Отиде си бащата на компютърната парола

 

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове: