iPhone и Android телефоните са най-популярни в момента на пазара, но в началото на века BlackBerry беше един от лидерите в сегмента. Въпреки че старите BlackBerry модели ги няма отдавна, компанията все още ги поддържаше поне до днес.

Поставяйки официално края на една епоха, BlackBerry обяви, че ще прекрати поддръжката на всички класически BlackBerry смартфони, работещи с BlackBerry OS и BlackBerry 10. Компанията предупреждава всички клиенти с такъв софтуер, че те вече няма да получават никакви пачове, свързани с WiFi и мобилната връзка.

В резултат дори базови функции като обаждания и интернет, кратки съобщения и спешни обаждания може да не работят на някои BlackBerry телефони. Това не засяга BlackBerry телефоните, които работят с Android. При дебюта на iPhone основателят на компанията Research in motion, която създаде BlackBerry, се подиграваше на новия тъчскрийн за трудното писане, но постепенно стана ясно, че потребителите предпочитат смартфони с големи чувствителни на допир екрани. Докато iPhone и Android постигнаха успехи по цял свят, пазарната стойност на BlackBerry спадна значително и компанията в крайна сметка загуби своята актуалност.

Ако все пак ползвате класически BlackBerry телефон и досега, добре ще е да архивирате всичките си данни.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?