Всички знаем, че добивът на криптовалута консумира огромно количество енергия, и този неприятен факт предизвика сериозна криза в Казахстан. Financial Times съобщава, че операторът на електрическата мрежа в страната KEGOC заяви, че ще започне да нормира електричеството за 50 регистрирани копачи на криптовалута, след като тяхната консумация е предизвикала режим на аварийно изключване на три електроцентрали през октомври. Те също така ще бъдат първите със спрян ток, ако има повреди в мрежата, казаха от публично-частната енергийна компания. Министерството на енергетиката изчисли, че търсенето на електроенергия е скочило с осем процента през 2021 г. спрямо нормалните един или два процента. От октомври има сериозни прекъсвания в шест региона на страната.

Длъжностни лица и наблюдатели твърдят, че спиранията на тока се увеличават с нарастващия брой нерегистрирани криптоминьори, които незаконно генерират валута от домовете си или дори от фабрики и заводи. Войната на Китай срещу криптовалутата може да бъде отчасти отговорна за скока. Търсенето на енергия започна да се покачва, когато фирмите за добив се преместиха от Китай в началото на 2021 г., и скочи отново, когато Китай направи добива нелегален през май. Електричеството е сравнително евтино в Казахстан, което го прави убежище за компании, които се надяват да постигнат по-големи печалби от криптооперации.

Казахстан се опитва да компенсира недостига на електроенергия, като държавата вече помоли руска енергийна компания да допълни националната енергийна мрежа, и планира да начислява на регистрираните миньори такса за компенсация от 1 тенге (около $0.0023) за всеки киловатчас, започвайки от 2022 г. И двете усилия обаче ще отнемат време и това принуждава миньорите да намалят дейността или да преместят оборудването си другаде.

Има и притеснения, че правителството не е честно по отношение на проблемите си. Експерт от университета в Глазгоу твърди пред The ​​Times, че Казахстан е нарочил за изкупителна жертва миньорите за проблеми с надеждността на електрическата мрежа на страната. Независимо дали това е вярно или не, безопасно е да се каже, че скокът на копаенето намеква за потенциалните проблеми за други страни, ако местният им добив на криптовалути започне да се развива.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години