Бившият шеф на софтуерния отдел в Пентагона Nicolas Chaillan направи смело изказване пред Financial Times, заявявайки, че Китай са победили Съединените щати в битката за надмощие при изкуствения интелект и азиатската държава върви към глобално господство поради технологичния си напредък.
Според оценките на западното разузнаване Китай като втората по големина икономика в света вероятно ще доминира в много от ключовите нововъзникващи технологии, по-специално изкуствения интелект, синтетичната биология и генетиката в рамките на около десетилетие.
Nicolas Chaillan, първият главен софтуерен директор на Пентагона, който подаде оставка в началото на септември в знак на протест срещу бавния темп на технологична трансформация в американската армия, заяви, че невъзможността за реакция на САЩ излага нацията на риск. Още тогава той обърна внимание на проблема, че военни, на които им липсва опит, са многократно назначавани за ръководители на отдели за киберсигурност и развитие.
„Нямаме конкурентни шансове за борба срещу Китай в следващите 15 до 20 години. В момента това вече е свършен факт, според мен вече всичко е приключило“, каза той пред вестника. „Дали е нужна война или не, за да се види това, няма значение.“


Според него Китай е била предопределена да доминира в бъдещето на света, като контролира всичко - от медиите до геополитиката.
Основното, за което Nicolas Chaillan обвинява, са бавните иновации, нежеланието на американски компании като Google да работят с държавата по AI и обширни етични дебати относно технологията.
Според специалиста китайските компании са задължени да работят с правителството си и правят „огромни инвестиции“ в AI без оглед на етиката, докато киберзащитата на САЩ в някои правителствени ведомства му изглеждала на „ниво детска градина“.
Твърденията на Nicolas Chaillan бяха коментирани от говорител на щаба на военновъздушните сили. Според информацията Frank Kendall, секретар на ВВС на САЩ, е обсъдил с бившия си колега препоръките му за бъдещото развитие на софтуерния отдел и му благодари за приноса.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер