През последната седмица рязко скочи броят на компютрите в Европа, атакувани със спам имейли, които носят опасни JavaScript прикачени файлове, инсталиращи криптовируса Locky, предупреждава PC World.

Антивирусната компания ESET е установила повишение в засичанията на JS/Danger.ScriptAttachment, който представлява написан в JavaScript скрипт за сваляне на малуер. Увеличението е започнало на 22 май и е достигнало връхна точка на 25 май. Засегнати са много страни в цяла Европа като най-висок е процентът в Чехия, Австрия, Холандия и Великобритания. Известен скок има и в разпространението на заплахата в Канада и САЩ. В България само в рамките на 24 часа вирусът е участвал в 33% от всички опити за атаки срещу потребители. У нас е засечен под формата на мейл, в който се твърди, че има информация от проведена по-рано през месеца среща, пишат от ESET.

 

Снимка: ESETJS/Danger.ScriptAttachment може да свали автоматично различни зловредни програми, но се използва най-вече за разпространението на криптовируса Locky, който използва висока степен на криптиране, за да заключи файловете на потребителите. Locky е особено опасен, тъй като засега не е известен начин за декриптирането на тези файлове и плащането на исканата сума изглежда единственият вариант.

Виж още: Ако не харесвате Windows 10, вече може да се оплачете още по-лесно