Дали летните олимпийски игри в Рио Де Жанейро, Бразилия, са толкова зле, че Лондон може отново да стане техен домакин?

Доклад от Evening Standard твърди, че Лондон ще бъде резервен план, в случай че Рио не успее да се справи с приготовленията за летните олимпийски игри през 2016 година! Международният олимпийски комитет (МОК) отрича тази възможност, но миналата седмица вицепрезидента на МОК, направи адски объркано послание, заявявайки, че подготовката в Рио е "най-лошата, която е виждал".

Преди всичко твърдението на Evening Standard е от анонимен източник, така че нищо не гарантира автентичността му. Но дори това да не е вярно, то повдига редица въпроси. На олимпийския форум в Сидни на 29-ти април вицепрезидента на МОК, Джон Коутс направи разнообразни изказвания по темата, включително:

"Ние сме станали много загрижени. Те не са готови в много, много начинания и това е един град, който има социални въпроси, които също трябва да бъдат разгледани.

„Една страна, която също така се опитва да се справи със Световното първенство по футбол, което идва след няколко месеца.“

„Мисля, че положението е по-лошо, отколкото бе в Атина.“

„Има бюрокрация, има слаба координация между федералното, държавното управление и управата на града, който е отговорен за голяма част от строителството."

"Най-лошите приготовления, които съм виждал."

Все пак днес МОК излезе с изявление, категорично отричащо слуховете, така че изглежда, че това е просто медиен слух, разпространен от Gizmodo UK. Но въпреки всичко спортните площадки в Рио с в доста ужасяващо състояние, което се потвърждава от факта, че само 4 от 52 планирани Олимпийските проекта са завършени успешно. А според сведения на полицията в Рио има планове за стачки по време на Световното първенство по футбол, което би влошило нещата допълнително.

Интересен факт е, че Лондон е бил домакин на игрите в подобна извънредна ситуация през 1908 година, когато Везувий избухва и опустошава Италия. Тогава Лондон е избрана да бъде домакин на игрите. Така че... няма невъзможни сценарии.

 

Виж още: Бразилия приема мерки за запазване на интернет неутралността