Тези дни се навършва цяла година, откакто LG Mobile официално обяви, че се оттегля от пазара. Каквото и да сте чувствали към телефоните им, купувачите не бяха много развълнувани от тях: подразделението беше прекарало предишните пет години, губейки пари тримесечие след тримесечие, и това повлече останалата част от компанията надолу в баланса. Сега, когато конгломератът отчита печалбите си за второто тримесечие за 2022 г., LG изглежда нетърпелив да не поглеждат назад.

Компанията регистрира най-много приходи за второто фискално тримесечие на 19.2 трилиона корейски вона (14.7 милиарда долара), което е увеличение от 15% спрямо същия период на 2021 г. Повишаването на разходите и проблемите с логистиката обаче забавиха оборота, спадайки с 12% до корейските 792 милиарда вона (607.9 милиона долара). Отделът за домашни уреди и климатични решения на LG имаше най-добро тримесечие с приходи от над 8 трилиона корейски вона: първото подобно представяне от всяко вътрешно подразделение.

Както при всяка друга голяма корпорация не всичко, което LG прави, трябва да е успешно - още през юни фирмата реши да затвори и да отпише своя бизнес със соларни панели. За компания, която има своите успехи в мобилните устройства в продължение на две десетилетия обаче, беше доста трудно да си представи, че ще се откаже от търговията с тях изцяло. LG все още извършва дейности, свързани със смартфоните – произвежда компоненти за тях като камери и дисплеи, продава телефони в своята 5G мрежа в Южна Корея и работи върху управлението на развитието на 6G стандарта – но поне не губи много пари, както беше, когато се бореше за пазарен дял.

Можем да преразгледаме всички причини, поради които LG се провали толкова силно: лошия маркетинг, зареждането, лошото изпълнение на модулните аксесоари на LG G5 и лошата софтуерна поддръжка като за начало. Но все пак си струва да си припомним и някои от най-добрите предложения на компанията като класиката LG G3, които ще останат в сърцата на милиони.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това е доказателство, че уникалният LG Rollable наистина съществува (ВИДЕО) 

 

Тагове: